TerraCottem – Универсал

Опаковка: 200г, 750г,  5кг, 10кг и 20кг

Технология за подобряване на почвата, разработена да увеличи развитието корените, производството на биомаса и процента на оцеляване на растенията, като същевременно се намали наполовина нуждата от поливане.

Увеличете задържащия капацитет на водата и хранителните вещества в почвите и субстратите, подобрете тяхната структура и характеристики, насърчете развитието на корените и растежа на растенията и намалете необходимостта от поливане до 50% с TerraCottem® – технология за подобряване на почвата.

Определение:

Материален подобрител на почвата, разработен за увеличаване на капацитета за задържане на влагата и хранителните вещества в почви и субстрати, и подобряване на тяхната структура, аерация и характеристики. Това от своя страна повишава развитието на корените на растенията и съответно растежа им, като същевременно намалява необходимостта от поливане до 50%.

Тази екологична технология е резултат от патентована научно балансирана композиция, състояща се от повече от 20 различни вещества, основана на различни акриламиди и съполимери на акрилна киселина, неутрализирани с калиеви и амониеви соли, балансирана смес от бавно действащи  разтворими минерални торове; растежни стимулатори и вулканични минерали.

Приложения:

При засаждане на дървета и храсти.
Залесяване и рекултивация.
Незаменим при изграждане на покривни градини и тревни площи.
При засаждане на балконски растения в сандъчета или висящи кошници.
В декоративното градинарство и зеленчукопроизводство.
В земеделието.
Прилага се непосредствено преди пресаждането или засяването.
Прилага се само еднократно.

TerraCottem® Universal трябва да се смесва хомогенно в зоната на корените или в субстрата.

Ползи:

Здрави растения и увеличаване на добивите.
Увеличен процент на оцеляване на присадените растения до 100%.
Увеличен процент на задържане на водата.
Здрави и дълбоко развити корени.
Повишена микробиологична активност.
По-бързо и по-добро приспособяване на растенията.
Висока устойчивост към стрес от засушаване и болести.
По-добро усвояване на торовете.
Позволява развитието на растения върху деградирали, засолени и трудни за обработване почви.
Засаждане на дървета и храсти.

Много по-скъпо и трудоемко е да замените неприхванало се дърво отколкото да вземете необходимите предпазни мерки в момента на засаждане.

Засаждайки дърветата и храстите с TerraCottem® Universal те ще виреят, дори и в най-трудните условия.

Един успешен проект за засаждане на дървета – независимо дали е в частна градина, на полето, в парк, гора или на рекултивиран терен трябва да започне с правилния избор на дървета, адаптирани към почвените и климатични условия на местообитанието. Дърветата трябва да бъдат добре подбрани от разсадника, чисти от вируси и с добра сортова чистота. Внимание трябва да се обърне и на подготвянето на дупките за растенията. Те не трябва да бъдат нито твърде дълбоки, нито твърде плитки – а малко по-дълбоки от кореновата бала, но за сметка на това най-малко два пъти по-широки. Дървета трябва да се наполеят добре само след засаждането, а след прихващането поливането се определя от влажността на почвата, а не от времето на годината.

Добре дренираната почва осигурява идеална среда на младите дръвчета да развият добра коренова система.  Правилното съотношение на аерация  и влага в почвата гарантира добро прихващане и аклиматизиране на дърветата. Излишъка или недостига на вода, сбитата почва  и стреса при пресаждането могат да доведат до слаба вегетация и дори смърт на дървото.

Още от създаването си, технологията за подобряване на почвата TerraCottem® се е доказала със своята ефективност и икономичност, в залесяването, презалесяването, мелиорациите и проекти за възстановяване на околната среда в световен мащаб. С обезпечаването на вода, хранителни вещества и растежни стимулатори около корените на растенията TerraCottem® Universal стимулира развитието на корените и растежа на растенията, осигурява на присадените дървета и храсти, значително по-голям шанс да оцелеят в критичният период след засаждане и в продължение на много години след това.

Норми и методи на употреба:

1.5 кг на м3 почва от изкопаната дупка за растението или в предварително приготвен субстрат.

Или 1.5 г на литър почва или субстрат.


Изкопайте дупка най-малко два пъти по-голяма от диаметъра на кореновата бала или контейнера. Запазете малко количество от почвата настрана.


Добавете препоръчаното количество TerraCottem® Universal към изкопаната почва и смесете добре.


Поставете малко от така получената смес на дъното на дупката и поставете дървото или храста.


Допълнете с останалата смес и уплътнете добре.


Най-отгоре сложете отделената почва в началото, като направите лека вдлъбнатина или бряг, за да не се оттича водата.


Полейте добре.

Засаждане на лехи с цветя и храсти, покривни градини, тревни площи и др.

100 г  на m², или 500 г на м3 почва/субстрат


Разпръснете TerraCottem® Turf (TCT) на повърхността на почвата в препоръчаното количество с тороразпръсквачка или на ръка, или го смесете настрана с почва или субстрат (торф, компост и др.), който след това да нанесете в подготвяната площ.


Фрезовайте или прекопайте на дължината и ширината, за да смесите добре гранулите на дълбочина около 20 см в зоната на корените на тревата.


За наклонени терени използвайте права лопата или мотика, за да смесите продукта с почвата на дълбочина 20 см.


Подгответе почвата за засяване на семената или засаждане растенията.


Насейте семената или поставете чимовете.


Полейте грижливо.

Отглеждане в сандъчета, висящи кошници, тарини и др.

5 кг на м3 субстрат.

Или 5 г на литър субстрат.

  1. Смесете добре TerraCottem® със субстрата.
  2. Сложете малко от сместа на дъното.
  3. Поставете растението и допълнете с останалата смес.
  4. Полейте добре.

Покривни градини.

Законодателството на все по-голям брой страни прави покривните градини, задължителни за определени търговски и обществени сгради. Тъй като този пазар се разширява, съответно и материалите, използвани за покривни градини, значително са се подобрили. Вместо дълбоки почви и контейнери, които изискват специално укрепване, субстратите направени от по-леки материали са по-популярни. Дълбочината на тези субстрати обикновено варира между 10 и 20 см. Традиционните покривни градини обаче, се състоят от тежки почви и контейнери, които често изискват модифициране на структурната система на сградата.

На практика зелените покриви обикновено имат плитка коренова зона, често имат затруднена възможност за поливане, и са изложени в условията на екстремни температури, суша и вятър, които съществуват върху открити покриви, което от своя страна ограничава избора на растения.

Чрез използването на TerraCottem® Universal в растежната среда, капацитетът на задържане на влагата и хранителните вещества се увеличава, което прави растенията по-устойчиви на екстремни метеорологични условия и позволява използването на по-голямо разнообразие от видове.

Покривната градина обикновено се състои от следните компоненти: геомембрана, дренажен слой, филтърен слой, лека хранителна среда и растения.

За повече информация: www.terracottem.com