Подобрители на почвата


TerraCottem – обща информация

TerraCottem® е технология за подобряване на почвата с уникален синергичен ефект, съдържаща патентована смес от влагоабсорбиращи полимери, торове, растежни стимулатори и минерален носител.
TerraCottem® е ефективен подобрител на почвата, състоящ се от повече от двадесет компонента от различни групи, подпомагащи процесите на растежа на растенията в синергичен начин, по-ефективно отколкото всеки един полимер или обогатител, като по-този начин се увеличава значително способността на почвата и растежните субстрати да съхраняват влагата и доставят хранителни вещества за развитието на растенията и кореновата система, както и да се намали честотата на поливане, което е необходимо за отглеждането на висококачествени растения и тревни площи.

Технологията TerraCottem® за подобряване на почвеното плодородие първоначално е била разработена през 80-те години от професор W. Van Cotthem и неговия екип от учени от Лабораторията по растителна морфология, систематика и екология към университета в Гент, Белгия.
Основната цел на разработката е била да се увеличи процента на оцеляване на дърветата в залесителни мероприятия в полусухи региони и за прилагане на устойчиво селско стопанство в райони с деградирали почви и малко валежи, като и с цел да се подобри стандарта на живот на хората, живеещи в несигурни и неблагоприятни климатични условия.

Компанията TerraCottem® е създадена през 1993 г., за да приложи този научен ноу-хау на университета заедно с необходимите ресурси за производство и търговия на TerraCottem® в световен мащаб. Днес TerraCottem® успешно се разпространява и прилага в повече от 40 страни по света.
Изследователският отдел на компанията извършва научноизследователска и развойна дейност заедно с независими изследователски центрове, осигуряващи на своите клиенти фактически данни, че технологията за подобряване на почвеното плодородие TerraCottem® е в челните редици на тази индустрия и то на най-рентабилната цена.

С технология за подобряване на почвеното плодородие TerraCottem® драстично се увеличава капацитета на почвите и субстратите за съхранение на влагата, въздушният капацитет и хранителните вещества, чрез което се постига, по-бързо развитие на кореновата система, а от там и производството на биомаса, като същевременно с близо 50% се намалява нуждата от поливане.

TerraCottem® не произвежда за други марки. Вие ще намерите качеството и ефективността на технологията за подобряване на почвата TerraCottem® само под марката TerraCottem®.

Основата на TerraCottem® са свързани (омержени, разклонени) водоабсорбиращи съполимери на акриламид и акрилна киселина, частично неутрализирани от калиеви и амонячни соли, които имат свойството да поглъщат и съхраняват над 50 пъти от собственото си тегло водата и разтворените в нея микро- и макроелементи в зоната на корените, като по този начин се избягва загубата на разтвора, една част от който се изпарява, а друга се просмуква в дълбочина на почвата и част от него остава недостъпен за кореновите власинки. В резултат нуждата от поливане се намалява на половина, а подхранването е от 20 до 60% по-малко. Специално подбраните торове осигуряват първоначално балансирано хранене с микро- и макроелементи. Растежните стимулатори играят много важна роля в началната фаза на растеж на растенията. Те активират развитието на кореновата система и власинки в дълбочина, дори в условия на суша.

Технологията за подобряване на почвата TerraCottem® има за цел да ви помогне да създадете успешни градини, паркове, тревни площи, проекти за залесяване и рекултивация на терени, голф игрища, футболни игрища, зеленчукови градини и др., като същевременно ви позволява да намалите честота на поливане, торовете и трудът, които са необходими за поддържане растенията при оптимални условия.

TerraCottem® действа в зоната на корените, затова трябва добре да се смесва с почвата или субстрата.
TerraCottem® се активира чрез поливане на почвата или субстрата,
след което полимерите абсорбират водата и разтворените в нея торове.

Растежните хормони насърчават растежа на кореновите власинки така, че те растат в самите полимери, специално разработени така, че да имат ниско повърхностно съпротивление, което от своя страна улеснява и усвояването на необходимите количества вода и хранителни вещества от корените.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

1. Едни и същи ли са всички водоабсорбиращи полимери, познати като хидрогелове или суперабсорбенти?
Въпреки че на външен вид водоабсорбиращите полимери могат да изглеждат еднакви, химическия строеж, физическата структура на мрежата и по-специално на плътността на връзките, могат да бъдат много различни и това се отразява на начина, по който те абсорбират, съхраняват и освобождават съдържанието си, както и определят тяхната токсичност, живота и годността им за отглеждане на растения.

Трябва много да се внимава, тъй като много от суперабсорбентите са базирани на натрий, предназначени основно за използване в бебешки пелени и други санитарни изделия, за използване като флокуланти и за химическо свързване на течни отпадъци, което ги прави неподходящи за използване в култивацията на растенията и добавянето им в субстратите. За съжаление, някои от тези продукти са препакетират и се продават за използване в градинарството.
Технологията за подобряване на почвата TerraCottem® съдържа тези водоабсорбенти, които са показали най-добри резултати върху растежа на растенията и водната ефективност в независими проучвания за ефикасност извършвани от името на TerraCottem®.

2. Кое прави TerraCottem® различен от други продукти, използващи водопоглъщащи полимери?
Годините опити в Университета в Гент и независими лаборатории показват, че са постигнати най-добри резултати върху растежа на растенията и параметрите за използване на водната ефективност, с внимателно балансиран състав на водоабсорбентите и стимулиращи растежа хранителни компоненти. Всеки TerraCottem® компонент има положително въздействие върху растежа на растенията, но това е преди всичко синергичен ефект на всички научно балансирани компоненти на продукта, което прави технологията за подобряване на почвеното плодородие TerraCottem® толкова уникална и успешна.
С пълната подкрепа на международно признат университет и наследство, свързано с първоначалното му използване от Организацията на обединените нации и други хуманитарни проекти, както и клиентите ни на пет континента, които включват най-добрите професионалисти в технологията за подобряване на почвеното плодородие на съответните пазари, TerraCottem® се ползва с доверие рядко срещано в икономиката. TerraCottem® не произвежда за други марки. Вие ще намерите качеството и ефективността на технологията за подобряване на почвата TerraCottem® само под марката TerraCottem®.

3. Безопасно ли е да се използват всички водопоглъщащи полимери за отглеждане на растенията?
Водопоглъщащите полимери съдържат определено количество мономерни остатъци от производствения процес. Тези акриламидни и акрилни мономерни киселини имат фитотоксичност на нива от над 500 части на милион. Всички по-стари хидрогелове и приблизително половината от тези, които в момента се произвеждат, съдържат токсични нива от мономерни примеси. Хидроабсорбентите в TerraCottem® имат ниво на мономерите под 215 части на милион и са сертифицирани за нетоксичност на тестове, отговарящи на най-високите международно признати стандарти, което означава, че продуктът не замърсява растенията, почвите и подпочвени води.

4. По-високият капацитет на задържане на водата означава ли, че повече вода ще бъде достъпна за растението?
Капацитетът на задържане на вода не е съответен на усвояването на абсорбираната вода от растението, по-високия капацитет на задържане на водата не означава непременно по-голяма достъпност на влагата до корените.
Повечето водоабсорбиращи полимери, произвеждани предимно за бебешки пелени и санитарни материали, могат да поемат течности стотици пъти от собственото си тегло. Ако бъдат вложени в почвата те драстично и необратимо ще изсмучат влажността от почвата, конкурирайки се с корените на растенията за една и съща влага. В резултат на това растенията остават без влага на разположение.
Освен това влагозадържащия капацитет на тези полимери не е абсолютна стойност, колкото по-високо е нивото на минералите и други примеси във водата, толкова по-малък е влагоабсорбиращия капацитет, влияние на влагоабсорбирането има и почвеното налягане, колко е по-високо, толкова по-ниска е абсорбцията.

5. На разположение на растението ли е цялата вода погълната от полимера?
Много водопоглъщащи полимери нямат свойство да доставят водата, която абсорбират до корените на растението, или ако го правят то е за много кратък период от време. Хидрогеловете в TerraCottem® правят усвоима за корените на растенията 97-99% от водата, която абсорбират и то за продължителен период от време.

6. Конкурират ли се корените на растенията с водопоглъщащите полимери на TerraCottem® за една и съща вода?
Хидроабсорбентите в TerraCottem® са подбрани така, че наред с другите им характеристики да имат възможност да абсорбират, запазват и след това да отдават водата на корените на растенията. Хидрогеловете в TerraCottem® имат абсорбиращо напрежение, позволяващо на корените да усвоят влагата, която им е необходима, освен това гарантират, че полимерите ще останат влажни в продължение на дълъг период от време като същевременно не изсушават почвата.

7. Може ли TerraCottem® да се използва на площи, третирани с пестициди и хербициди?
Водопоглъщащите полимери, използвани в TerraCottem®, могат да абсорбират катиони и аниони със стандартен малък обем на йона.
Повечето бензол-базирани органични пестициди и хербициди (както и въглеводороди, алкохол и други органични разтворители) не могат да проникнат полимерната структура на полимерите, поради техния значително по-висок молекулярен обем. (Може да се провери чрез добавяне на супена лъжица спирт в сместа). Поради тази причина повечето бензол-органични пестициди и хербициди могат да се използват в почви, обработени с TerraCottem® без никакви негативни ефекти. Ако имате някакви съмнения за определен химикал, може да го тествате като сложите във водният му разтвор една супена лъжица от TerraCottem®.

8. Води ли до проблеми замръзването на хидрогеловете.
Съполимерите в TerraCottem® замръзват при температура от -2C0 и не се засягат от леки слани. Замръзването на TerraCottem® в почвата не оказва каквото и да е отрицателно въздействие на продукта, почвата или растенията.
Тъй като TerraCottem® замръзва при по-ниски температури в сравнение с водата в почвата, водата остава на разположение при по-ниски температури и за по-дълъг период от време, като това е възможно да доведе до удължаване на вегетацията на растенията с няколко седмици.

9. Разграждат ли добавените в почвата торове, соли и продукти, съдържащи хелатирано желязо TerraCottem®?
Соли, торове и минерали не намалят живота на TerraCottem®, но имат ефект върху влагозадържащият му капацитет.

10. Създава ли TerraCottem® условия за кореново гниене?
Кореново гниене често се причинява от излишък на вода в хранителна среда, при лоша структурата на почвата, която не позволява на водата да се оттича или да се ползва ефективно от растението, както и от ограничаването или предотвратяването на достъпа на кислород, който да циркулира, като в крайна сметка корените на растенията се задушават.
В почвите, третирани с подобрителя на почва TerraCottem®, водата абсорбирана от продукта, не е в свободно състояние, а се съхранява в компонентите на хидроабсорбента и се освобождава само при нужда от растението. В резултат растенията поемат само водата, от която те се нуждаят, а останалата част остава в продукта. При абсорбирането и отдаването на влагата полимерите се издуват и свиват, като по този начин допълнително аерират почвата, увеличават въздушния капацитет и предотвратяват уплътняването и загниването на корените.

11. Абсорбира ли TerraCottem® водоразтворими торове?
TerraCottem® може да абсорбира и задържа водоразтворимите торове добавени към субстрати и почви, в които е смесен.

12. Какви торове могат да бъдат използвани паралелно с TerraCottem®?
Стандартни видове торове в обичайни норми могат да се използват в терени, третирани с TerraCottem®. Водоразтворими торове могат да се абсорбират от продукта, като това води до намаляване на загубата им от просмукване или изпарение. След първоначалното вкореняване и растеж на тревната площ или растенията, може да се експериментира с по-ниски дози, за да приложи най-икономичната.

13. Реално какво може да се спести чрез използване на технологията за подобряване на почвата TerraCottem®?
Клиенти, използващи TerraCottem®, докладват за намаляване на поливките между 40 – 75% и икономия на торове между 20 – 60%.
Разходите за поддръжка: време, труд и разходите, свързани с пресаждане на мъртви растения и поддръжка на площите, третирани с технология за подобряване на почвата TerraCottem® са между 25 – 75% по-малко, отколкото на площи, които не са третирани с продукта.
TerraCottem® намалява стреса при пресаждане и засаждане на растенията, в резултат намалява смъртността на растенията между 20-100%

14. Колко дълго TerraCottem® остава активен в почвата?
Стартерните торове, микроелементите и растежните стимулатори действат след влагането в първоначалната фаза на растеж на растенията, а бавно действащите торове се освобождават за период от 6-12 месеца, в зависимост от средната температура.
Докато различните хидроабсорбентни съставки в TerraCottem® имат високо, но различно ниво на механична и биологична стабилност, най-дълготрайните компоненти продължават да действат повече от осем години.
Това е синергията на всички на компоненти TerraCottem®, които определят ефективността на продукта в растежната среда и което го прави подобрител на почвата.

15. Какво се случва с TerraCottem®, след полезният му живот.
TerraCottem® има неутрално рН и различните му компоненти се разделят на техните съставни части на минерали и хранителни вещества, амоняк, въглероден диоксид и вода, без остатъчна токсичност.
16. Токсичен ли е Полиакриламида?

Водоабсорбиращите полимери, съдържащи се в TerraCottem®, са свързани (омержени, разклонени) съполимери на полиакриламид и полиакрилат. Полиакриламида не е токсичен, но не полимеризираният акриламид е, тъй като акриламидният мономер е невротоксин. Следователно продукти, съдържащи високо ниво на акриламиден мономерен остатък, могат да бъдат повод за безпокойство. Но тъй като TerraCottem® е трето поколение хидроабсорбент, съполимерите са произведени и подбрани по такъв начин, че мономерният остатък след производството е пренебрежим и гарантирано е доста по-малко от всякакви опасни нива, определени от правителствени агенции по света. Освен това в затвореният съполимер е химически невъзможно за акриламида да бъдат освободен от края структурата.

За повече информация: www.terracottem.com

TerraCottem – обща информация

Почвен подобрител, специално разработен да подобри растежа на тревните площи, чимове и ризоми.
Опаковка: кофи 5кг и торби 20кг
TerraCottem® Turf помага за увеличаване на задържащият капацитет на водата и хранителните вещества в зоната на корените, подобряването на тяхната структура и действие, позволява да се увеличи развитието на кореновата система и растежа на листната маса като същевременно се намалява необходимостта от поливане до 50%.

Физически подобрител на почвата, специално разработен, за да се подобри качеството на тревните площи, чимове и ризоми. Осигурява увеличаване на влагозадържащият капацитет на почвата, подобрява структурата и увеличава въздушният й капацитет. Това стимулира развитието на корените на растението и растежа на листата като намалява необходимостта от поливане до 50%.
Тази екологична технология е резултат от подходящ научно балансиран състав, състоящ се от повече от 20 различни вещества, базирани на различни акриламиди и съполимери на акрилна киселина, частично неутрализирана с калиеви и амониеви соли, NPK торове с магнезий, хуминови киселини, растежни стимулатори и зеолит.

TerraCottem® Turf трябва да се смесва хомогенно в зоната на корените или субстрата.

Прилага се непосредствено преди засяването или засаждането.
Прилага се само еднократно.

Ползи:
Увеличава задържането на влагата.
Намалява нуждата от поливане до 50%.
Повишава стойността на катион-обменният капацитет на почвата.
Намалява загубите на хранителни вещества от просмукване и изпарение.
По-добро и дружно поникване на семената.
Здрави и дълбоко развити корени.
Повишена микробиологичната активност.
По-голяма устойчивост на болести и стрес при засушаване.

Развитие на тревните корени на тестова площ състояща се от 90% пясък и третирана с TerraCottem® Turf. Изследване на Спортния Център към Университета в Гент. Представено на 11-12 април 2011 г. в Гент, Белгия.