Вулканична пемза

ЕСТЕСТВЕН НЕОБРАБОТЕН МИНЕРАЛ

Вуланичната пемза се образува от експлозивни вулканични изригвания, образувани след принудително раздуване на газовете, разтворени в химичния си състав от киселината на лавата. Бързото охлаждане на магмата предотвратява кристализацията и, като поглъща вътрешните газове и образува повече или по-малко допълнителни минерали. По време на втвърдяването парите в магмата, внезапно се освобождават, предизвиквайки увеличаване на обема на магмата. По време на тази фаза на бързо охлаждане се получават различия във физическата структура, което води до създаването на различни инертни вулканични материали.

Магмата, от която произлиза пемзата има такъв химичен състав, който е позволил бързото разширяване на газовете, разтворени вътрешно, образувайки един вид пяна. Бързото охлаждане на лавата е довело до неочаквано втвърдяване на течната част около газовите мехурчета, образуващи външен вид на пемзата наподобяваща стъкловидна пяна. Вътрешната част на минерала всъщност е съставена от огромно количество мехурчета или пори, имащи много малък среден диаметър, но същевременно са свързани помежду си външно. Харкатеристиките на пемзата като абсолютна чистота, порьзност, леко тегло, високо съдържание на естествени микроелемнти, висок катионнобменен капацитет, дренажни свойства и голям влагоабсорбиращ капацитет я правят основна минерална суровина и  добавка в градинарството.

Приложения:

За подобряване на дренажните и влагозадържащи характеристики на субстратите за декоративни растения – до 15% от субстрата
За увеличаване на въздушния капацитет на тежки почви, компост и базирани на тях субстрати до 10% от обема на субстрата.
Като органичен биостимулант и носител на микро и макроелементи до 10% от субстрата.
За подобряване на почвата в градината 3-5л на м2
Като дренаж в саксиите с декоративни растения и зеленчуци 200-300мл пемза за всеки литър от обема на саксията.
За създаване на идеална среда за развитието на корените.
В аквариуми и терариуми.
Като добавка в субстратите за орхидеи.
Изключително подходяща в субстратите за кактуси и бонсаи.
При изграждане на тревни площи и покривни градини.
За мулчиране декориране и др.

Характеристики:

pH – 7
SiO2 – 62,5 %
Al2O3 – 17,5 %
K2O – 9,5 %
Fe2O3 – 2,6 %
CaO – 2,5 %
Na2O – 2,2 %
TiO2 – 0,5 %
MgO – 0,4 %
Абсорбция – около 100мл вода на 100мл пемза